ELÉRHETŐSÉG

FONTOS VAGY NEKÜNK

E-mail: efveen@gmail.com
Cím: 7800 Siklós
  Kossuth tér 15.
Tel.: 06-30/789-1523
  06-30/951-3328
  06-20/771-0038

 

Eseményeink, rendezvényeink

 • „Együtt, egymásért, a drávaszögi hagyományokért” című pályázatban foglaltak MEGVALÓSÍTÁSÁRÓL

  Támogatás kedvezményezettje:„FONTOS VAGY NEKÜNK” EGYESÜLET

  Kedvezményezett székhelye:7800 Siklós Kossuth tér 15.

  levelezési címe: 7800 Siklós Béke tér 7.

  adóazonosító száma:18396481-1-02

  nyilvántartási száma: 02-02-0003350

  statisztikai számjele: 18396481-8899-529-02

  számlavezető neve: OTP Bank Nyrt

  számlaszám: 117310087-20023663-00000000

  képviselője: Vastag Judit elnök

  Pályázati azonosító: NEA-NO-20-O-V-0136

  Támogatás tárgya: A pályázatban leírt programok megrendezése.

  A „Fontos Vagy Nekünk” Egyesület a horvátországi Laskó település Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesülettel közösen benyújtott pályázata alapján a NEA és az Emberi Erőforrások Minisztériuma részéről 3.500.000.-Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült a pályázatban nevesített programok megvalósítására.

  A támogatási igényben leírt és tervezett, valamint megvalósított rendezvények programjairól az alábbi szakmai beszámolót adjuk:

  A pályázatban megjelölt programok közül a kialakult járványügyi helyzet miatt a 2020-as évben mindössze két program lebonyolítását tudtuk kivitelezni.

  1./ Gyermekek nyári kézműves tábora:

  A tábort 2020. augusztus 24. és augusztus 28. között valósítottuk meg. Az eredeti elképzelésünk az volt, hogy a táborba 17 magyarországi és 10 horvátországi gyermeket hívunk. Elképzelésünk szerint már a szervezési munkákat is lebonyolítottuk a horvátországi társpályázóval. A Horvátországban időközben durva módon kialakult koronavírus járványos terjedése miatt a horvátországi szülők a tábor kezdésének közeledtével elzárkóztak gyermekük részvételétől. Ekkor kéréssel fordultunk a Bethlen Gábor Alapkezelő ZRT-hez és kértük hogy az üresen maradt férőhelyekre pluszban 10 magyarországi gyermek meghívását engedélyezzék. Kérésünket helyben hagyták, így a tábor csak kifejezetten térésünkből meghívott gyermekek részvételével bonyolódott le. A tábor központja Siklóson a Brigadéros Vendégház volt. Az étkezést a siklósi Agora Étteremből biztosítottuk. A táborozó gyermekeket egyesületünk ellátási területéről az általános iskolák javaslata alapján toboroztuk, akiknek a pályázati támogatásnak köszönhetően ingyenes részvételi lehetőséget biztosítottunk. A családias hangulatot egyrészt a táborozók létszáma, másrészt a program lebonyolításában közreműködő felnőttek önzetlen és odaadó munkája tette még meghittebbé. Célunkat elértük. A gyermekek játszva sajátították el és ismerték meg a Drávaszög ősi mesterségeit, ízelítőt kaptak kultúrájából, kézművességéből, és lehetőségük nyílott ezek kipróbálására is. Nagyrészt szabadtéri programokat szerveztünk a Brigadéros Vendégház tágas és kényelmet szolgáló eszközöket biztosító udvarán a siklósi vár szomszédságában. Olyan kézműves foglalkozásokat szerveztünk, ahol a természetes anyagokkal közvetlen módon tudtak megismerkedni a résztvevők. A foglalkozást vezető szakemberek segítségével a textil, a fonal, az agyag, a gyöngyfűzés, a nemezelés, a fafaragás, a kosárfonás és a kovácsmesterség világába is bepillanthattak a gyermekek, illetve azt maguk is gyakorolták. Többek között a pályázati támogatásból vásárolt pólókra drávaszögi motívumokat festhettek, hímezhettek, s az elkészült „művet” ajándékba haza vihették. Emellett lehetőséget teremtettünk A táborozók részére a Pécsi Néprajzi Múzeum, a beremendi kovácsműhely, a Beremendi Megbékélés Kápolna, a siklósi Vár meglátogatására is.

  A kulturális szabadidős programokon belül egy Tenkes-túrát, egy esti táncházat, valamint szalonnasütéssel egybekötött Tábortüzet és Ki mit Tud-ot is szerveztünk.

  A tábor befejező napján egy fergeteges Disco estet szerveztünk a gyermekek nagy-nagy megelégedésére.

  Táborunk annyira jól sikerült, hogy a búcsú napján a gyermekek kérték tőlünk, hogy a jövőben is szervezzünk ilyen lehetőségeket, s kivétel nélkül kérték, hogy ők a jövőben is lehessenek táboraink résztvevői.

  2./ Térségi Idősek Karácsonya

  Egyesületünkben fennállásunk óta hagyomány, hogy karácsonykor a térségből, elsősorban az idősek otthonaiból, az idősek klubjaiból és településeiről 200 elsősorban szociálisan hátrányos helyzetű személy részére megrendezzük az idősek részére a központi karácsonyi ünnepséget, ahol a kulturális műsor mellett vendéglátással is kedveskedünk az időseknek, s ahova a szomszédos Horvátország drávaszögi településeiről is szoktunk vendégeket hívni.

  Így terveztük ezt a 2020-as évben is. Sajnos a koronavírus járvány újbóli megújulása végett a személyes találkozás helyett, valami újat kellett kitalálnunk, ahol a célcsoporthoz tartozó emberek érezhették jelenlétünket, a velük való törődésünket.

  Sajnos a járványügyi helyzet ezen az alkalmon sem tette lehetővé a horvátországiak bevonását.

  A 2020-as évben a térség 5 idősek otthona részére fenyőfákat vásároltunk, melyekre a szaloncukrot is mi vettük meg, illetve a karácsonyfa díszekről egyesületünk lelkes tagjai gondoskodtak.

  Az idősek köszöntését online módon oldottuk meg. Egyesületünk elnökének köszöntője után az egyesület kórusának karácsonyi koncertjével tettük meghittebbé az adventi napokat a Beremendi Kábel Televízió közreműködésével, melyet az otthonokban karácsonykor vetítettek le az idős embereknek.

  Rendezvényünk sikeres megvalósításához, illetve lebonyolításához az Emberi Erőforrások Minisztériuma részéről nyújtott, előzőekben már említett 1.000.000.-Ft összegű támogatás rendkívül nagy segítséget jelentett.

  A támogatás összegét a mellékelt pénzügyi beszámoló részletezése szerint használtuk fel. Megjegyezni kívánjuk, hogy a támogatási összeg felhasználása az időközben adódó, előre nem látott helyzetek miatt bár némiképp eltér a tervezett költségtervtől, összességében a megvalósítást illetően a tervezett költségterven belül maradtunk.

  A terverezett költségterv és a megvalósítás során keletkezett eltéréseket a következőkben részletezzük.

  Siklós, 2021

  Vastag Judit

  a „Fontos Vagy Nekünk” Egyesület

  elnök

 • Gyermekek nyári kézműves tábora 2020.

  A „Fontos Vagy Nekünk” Egyesület a horvátországi Laskó település Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesülettel közösen benyújtott pályázata alapján a NEA és az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt nyertes pályázatnak köszönhetően gyermekek kézműves táborának szervezésére kapott lehetőséget a nyáron.

  A tábort 2020. augusztus 24. és augusztus 28. között valósítottuk meg. Az eredeti elképzelésünk az volt, hogy a táborba 17 magyarországi és 10 horvátországi gyermeket hívunk. Elképzelésünk szerint már a szervezési munkákat is lebonyolítottuk a horvátországi társpályázóval, viszont a Horvátországban időközben durva módon kialakult koronavírus járványos terjedése miatt a horvátországi szülők a tábor kezdésének közeledtével elzárkóztak gyermekük részvételétől. Ekkor kéréssel fordultunk a Bethlen Gábor Alapkezelő ZRT-hez és kértük hogy az üresen maradt férőhelyekre 10 magyarországi gyermek meghívását engedélyezzék. Kérésünket helyben hagyták, így a tábor csak kifejezetten térségünkből meghívott gyermekek részvételével bonyolódott le. A tábor központja Siklóson a Brigadéros Vendégház volt. Az étkezést a siklósi Agora Étteremből biztosítottuk.

  A táborozó gyermekeket egyesületünk ellátási területéről az általános iskolák javaslata alapján toboroztuk, akiknek a pályázati támogatásnak köszönhetően ingyenes részvételi lehetőséget biztosítottunk. A családias hangulatot egyrészt a táborozók létszáma, másrészt a program lebonyolításában közreműködő felnőttek önzetlen és odaadó munkája tette még meghittebbé. Célunkat elértük. A gyermekek játszva sajátították el és ismerték meg a Drávaszög ősi mesterségeit, ízelítőt kaptak kultúrájából, kézművességéből, és lehetőségük nyílott ezek kipróbálására is. Nagyrészt szabadtéri programokat szerveztünk a Brigadéros Vendégház tágas és kényelmet szolgáló eszközöket biztosító udvarán a siklósi vár szomszédságában. Olyan kézműves foglalkozásokat szerveztünk, ahol a természetes anyagokkal közvetlen módon tudtak megismerkedni a résztvevők. A foglalkozást vezető szakemberek segítségével a textil, a fonal, az agyag, a gyöngyfűzés, a nemezelés, a fafaragás, a kosárfonás és a kovácsmesterség világába is bepillanthattak a gyermekek, illetve azt maguk is gyakorolták. Többek között a pályázati támogatásból vásárolt pólókra drávaszögi motívumokat festhettek, hímezhettek, s az elkészült „művet” ajándékba haza vihették.

  Emellett lehetőséget teremtettünk a táborozók részére a Pécsi Néprajzi Múzeum, a beremendi kovácsműhely, a Beremendi Megbékélés Kápolna, a siklósi Vár meglátogatására is.

  A kulturális szabadidős programokon belül egy Tenkes-túrát, egy esti táncházat, valamint szalonnasütéssel egybekötött Tábortüzet és Ki mit Tud-ot is szerveztünk.

  A tábor befejező napján egy fergeteges Disco estet tartottunk a gyermekek nagy-nagy megelégedésére. Táborunk annyira jól sikerült, hogy a búcsú napján a gyermekek kérték tőlünk, hogy a jövőben is szervezzünk ilyen lehetőségeket, s kivétel nélkül kérték, hogy ők a jövőben is lehessenek táboraink résztvevői.

  E helyen is köszönöm egyesületünk valamennyi lelkes tagjának a fáradságot nem ismerő, odaadó munkáját.

  Vastag Judit

  elnök

 • VI. Drávaszögi Magyarok Fesztiválja 2019.

  A NEA 2019.évi pályázati felhívására elkészített pályázatunkkal 2.650.000.-Ft-ot nyertünk szakmai és működési költségek, kiadások biztosítására, melynek köszönhetően meglepően sok és a visszajelzések alapján eredményes és színvonalas rendezvényt szerveztünk a Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor ZRT támogatásával.

  1.Május 18-án Vokányban térségi gyermeknapot rendeztünk 200, elsősorban hátrányos helyzetű gyermek részvételével, melynek során alapjában véve idén is egy jól sikerült gyermeknapot tudhatunk magunk mögött. A gyermeknapon immár második alkalommal horvátországi magyar gyerekeket is vendégül láthattunk, akik Pélmonostorról és Újbezdánból érkeztek hozzánk.

  2./ A pályázati támogatás segítségével megvalósuló legnagyobb sikernek mégis a VI. Drávaszögi Magyarok Fesztiválját tarthatjuk, ahol a pályázati támogatásnak köszönhetően, valamint szponzorok segítségével tudtuk megvalósítani az eddigi legszínvonalasabb fesztiválunkat.

  A résztvevőktől és a bennünket figyelemmel kísérőktől kapott elismerő visszajelzések azt bizonyítják, hogy megérte a sok fáradtság.

  A fesztivál szeptember 20-án kezdődött és október 16-án fejeződött be.

  Hogy ez a fesztivál ilyen jól megvalósult az a külső támogatásokon kívül az egyesület tagságának túlnyomó részéről megnyilvánuló aktivitásnak is kiemelt mértékben tulajdonítható.

  A fesztivál első napja is már nagyon jóra sikeredett. A nyitó ünnepség igen színvonalas volt, többek között az általunk felkért előadóknak Mészárosné Bakán Anita versmondónak, Uracs Mónika magánénekesnek, Szenn Péter horvátországi református püspöknek a nyitórendezvény szakmai előadójának, valamint Kátai Zoltán Kossuth díjas énekmondónak köszönhetően.

  Ugyancsak a nyitónap rendezvényprogramjának részét képezte a nagytótfalui tájházban Sipos Zsivics Tünde az eszéki múzeum muzeológusa által megnyitott, s 10 napon át az érdeklődők rendelkezésére álló drávaszögi falvédők címet viselő kézimunka kiállítás is.

  A második napon Mattyon kezdetét vette a drávaszögi folklór nap, mely az eddigi folklór napok közül az egyik leglátványosabb volt. A Tenkes Lovasklub színpompás felvonulását követően a siklósi Sztárai Mihály Református Iskola, a kisharsányi Őszirózsa Nyugdíjasklub, a nagyharsányi Szársomlyó Néptáncegyüttes, a Magyaregregyi Hagyományőrző Néptáncegyüttes, a borjádi német, valamint a kásádi sokac néptáncegyüttesek, a Horvátországból érkező Újbezdáni Ifjúsági Néptánccsoport, a Laskói Néptánccsoport, a Várdaróci Néptánccsoport utcai menettánca, majd a harkányi Harka Kulturális Egyesület feldíszített lovaskocsis felvonulása után a mattyi rendezvényen mutatkoztak be a közönségnek a művészeti csoportok.

  Nagy öröm volt számunkra, hogy ebben a kis drávaszögi falucskában, ahol ünnepnapnak számít egy ekkora volumenű rendezvény a nagy számban ideérkező érdeklődő mellett szinte minden lakóházból kijöttek az emberek, és köszöntötték a felvonulókat.

  Megható volt számunkra, amikor a rendezvénytéren egy idős mattyi nénike könnyes szemmel köszönte meg a rendezést, elmondva, hogy ilyen felvonulást csak az Ő fiatal korában látott Mattyon.

  Külön köszönet illeti Matty község önkormányzatát is, akik maximális partnereink voltak a vendéglátásban, csak úgy, mint Matty önkéntes segítőkből álló lakosai.

  A harmadik napon Kistótfalu községben az ökumenikus istentiszteleten Balogh László Barna magyarbólyi református lelkész orgona játékát követően fellépett a horvátországi alfalusi református gyülekezet énekara és siklósról Komjáthy Erzsébet magánénekes is. Az istentiszteleten a vokányi református lelkész Molnár Imre, valamint Darnai Ágoston villányi római katolikus plébános szolgált.

  A bensőséges együttlétet fokozta itt is a kistótfalusi református gyülekezet és önkormányzat szíves vendéglátása.

  Délután Siklóson a református templomban Balázs Csaba Siklós város alpolgármesterének köszöntője után, valamint Dr. Komlósy Péter református lelkész fohásza után 8 hazai, valamint horvátországi egyházi kórus fellépésére került sor.

  Siklós után Máriagyűd következett a sorban, ahol a „Fontos Vagy Nekünk” Egyesület professzionális és amatőr művészeinek munkáiból 10 napig látható kiállítás megnyitására került sor 2019. szeptember 23-án.

  2019. szeptember 28-án Szarka Tamás és a Ghymes koncertet rendeztük meg a siklósi Táncsics Mihály Gimnázium sportcsarnokában.

  Következett a horvátországi esemény: Kopácsi halnapokon való részvétel, ahol a horvátországi társegyesületekkel közösen ünnepelhettünk s ahol térségünk művészeti csoportjai is felléptek.

  A drávaszögi fesztivál záró eseménye a 2019. október 7-én Máriagyűdön megrendezett Drávaszög építészete nevet viselő képkiállításunk volt, mely szintén egy hétig állt az érdeklődők rendelkezésére.

  Az idősek karácsonyát december 19-én Siklóson a Térségi Könyvtár nagytermében rendeztük meg. A műsorban felléptek a siklósi Táncsics Mihály Gimnázium diákjai, a Kapronczai Tánccsoport tagjai, valamint a horvátországi Kiskőszegről érkező Ady Endre Kulturális Egyesület kórusa is. Ajándékosztással és szeretetvendégséggel leptük meg ezen a rendezvényen a térség településeiről és idősotthonaiból meghívott 200, elsősorban hátrányos helyzetű idős embert.

  A programok sikeres lebonyolításának lehetőségéért külön köszönet a fő támogatónak, a Miniszterelnökségnek és a Bethlen Gábor Zrt-nek.

  Vastag Judit

  elnök

 • Szarka Tamás és Zenekara - Ghymes koncert

 • VI. Drávaszögi Magyarok Fesztiválja 2019. program

 • VI. Drávaszögi Magyarok Fesztiválja 2019.

  meghívó 1

 • Térségi Gyermeknap Vokány 2019.

  Egyesületünk az elmúlt évekhez hasonlóan 2019-ben is megrendezte a térség általános iskolás tanulói részére az iskolák ajánlásai alapján a térségi gyermeknapot.

  A gyermeknapra, melyre elsősorban szociálisan hátrányos helyzetű gyermekeket hívtunk meg, 2019. május 18-án került sor.

  A rendezvényt minden évben más-más településeken szervezzük meg. Az elmúlt években Nagyharsány, Magyarbóly, Villány, Újpetre, Matty, Harkány települések önkormányzatai vállalták fel a házigazda szerepét, és az étkeztetés biztosításával nagy segítséget nyújtottak a sikeres lebonyolítás megvalósításában.

  Idén Vokány község önkormányzatának tartozunk köszönettel azért, hogy felvállalta a házigazda szerepét. Külön köszönettel tartozunk Mester Mihályné polgármester asszonynak és munkatársainak a lelkiismeretes munkáért és fáradozásért.

  Köszönjük a vokányi általános iskola igazgatójának Druskóczi László igazgató úrnak, és az iskola tantestületének a szervezésben és a lebonyolításban nyújtott segítséget. A rendezvényről készült fotók magukért beszélnek. Nagy öröm volt számunkra látni azt a sok boldog gyermekarcot, akik belefeledkezve a játékba, élvezték ennek a szép napnak minden percét. Köszönettel tartozunk Maurer Patriknak a nagyharsányi Szársomlyó Tánccsoport vezetőjének, aki táncolni hívta a táncoslábú gyermekeket. Köszönet a siklósi Katasztrófavédelem munkatársainak, akik a tűzoltó autóval való ismerkedést tették lehetővé a gyermekek részére, a beremendi motoros klubnak, akik több motorral megjelenve szereztek örömet a gyermekeknek, lehetővé téve Vokány utcáin a közös motorozást. Köszönet a Baranya Megyei Rendőrfőkapitányság munkatársainak, akik szintén nagy örömet szereztek a kutyás bemutatókkal a gyermekek körében. Külön köszönet az érintett iskolák pedagógusainak, akik munkaidőn kívül elkísérték a gyermekeket, hozzájárulva ennek a napnak a szebbé tételéhez. Végezetül, de nem utolsósorban köszönöm az egyesület munkatársainak azt a fáradságot nem ismerő helytállást, mellyel a szervezésben részt vettek és a kézműves foglalkozásokat és az ügyességi játékokat lebonyolították.

  Vastag Judit

  elnök

 • Idősek karácsonya 2018.

  Egyesületünk 2018 évi rendezvénysorozatának utolsó rendezvényét az idősek karácsonyát karácsonyhoz közeledve december 21-én tartottuk meg a Siklósi Örsi Ferenc Művelődési Központban, ahol az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan több, mint 200 idős embert láttunk vendégül, s ahova a térség Idősek Otthonainak lakóit, és nyugdíjas klubok tagjait hívtunk meg. Örömünkre szolgált, hogy meghívásunkra a horvátországi Kiskőszegről is érkeztek vendégek.

  A karácsonyváró ünnepségen Németh Józsefné egyesületünk alelnökének köszöntője után a siklósi Táncsics Mihály Gimnázium és a siklósi Szent Imre Katolikus Általános Iskola diákjainak, valamint a Kapronczai Művészeti Iskola növendékeinek előadásait élvezhették a jelenlévők.

  Az ünnepély keretében vendégeinket karácsonyi csomagokkal ajándékoztuk meg.

  Az ajándékok, illetve a délutáni vendéglátás megszervezésében és lebonyolításában nagy szerepet vállalt lelkes tagságunk.

  Vastag Judit

  elnök

 • Egészségnapok Márokon

  Alig hogy befejezte a „Fontos Vagy Nekünk” Egyesület az V. Drávaszögi Magyarok Fesztiválját, újabb feladatot vállaltak az egyesület tagjai. Ezúttal a Márokon megszervezésre kerülő egészségnapokra vártuk az érdeklődőket 2018. október 12-13-án.

  Sokan csak akkor értik igazán, mekkora kincs az egészség, mikor már baj van. A szakemberek szerint a megoldás a tudatos életmód és prevenció.

  A prevenció amellett, hogy hosszú távon gazdaságosabbb és kifizetődőbb, mint a már kialakult betegségek kezelése és gyógyítása, nagy szerepet játszik a polgárok egészségtudatának formálásában is.

  E tények figyelembevételével szervezte meg az egyesület a mároki önkormányzat felkérésére az olyan szolgáltatásokat az egészségnapokon, mint a felvilágosító előadások és szűrővizsgálatok, mérések.

  Az egyesület korábban már bonyolított le hasonló jellegű rendezvényt Harkányban a közel 1 hétig tartó térségi egészségnapok megszervezésével.

  A mároki napok keretében október 12-án de. 9 óra és du. 16 óra között felvilágosító előadásokat hallhattak az érdeklődők a programok szakmai képviselőitől, többek között a Pécsi Orvostanhallgatók Egyesületének tagjai részéről a korszerű táplálkozás alapelveiről, korunk népbetegségeiről a cukorbetegségől, a szív-és érrendszeri betegségekről, a mozgásszegény életmód kóroki szerepéről, az elsősegélynyújtásról, a tumor prevencióról, a szűrővizsgálatokról.

  A program részeként sor került az egészséges táplálkozással kapcsolatos ételbemutatókra és kóstolókra is.

  A rendezvény második napján október 13-án 9 és 12 óra között a szűrővizsgálatok voltak. Mód nyílt vérnyomásmérésre, vércukor és vérzsírmérésre, szemvizsgálaton belül színlátás és éleslátás vizsgálatra, a vér oxigénszíntjének mérésére, nőknél és férfiaknál leggyakrabban előforduló tumor önvizsgálatok bemutatására, hallásvizsgálatra és egyéni tanácsadás igényvbevételére is.

  A kétnapos egészségnap október 13 án délután a művelődési házban a 14 órakor kezdődő kulturális programmal ért véget.

  A rendezvényre a mároki lakosok mellett szeretettel hívták és várták a szervezők a közeli és távolabbi településekről is az érdeklődőket, mely nagy érdeklődés mellett zajlott le.

  Vastag Judit

  elnök

 • Drávaszögi Magyarok Fesztiválja 2018

  A „Fontos Vagy Nekünk” Egyesület a korábbi évek sikerei alapján, immár tradicionális jelleggel 2018-ban ötödik alkalommal rendezte meg a Drávaszögi Magyarok Fesztiválját, mely a magyarországi Drávaszög és horvátországi Drávaszög magyarok által lakta településeinek közös rendezésében zajlott.

  A fesztivál nyitórendezvényét 2018. szeptember 14-én tartottuk a nagytótfalui református templomban. A nyitóünnepségen vendégünk volt Dr. Szili Katalin miniszterelnöki megbízott asszony is, aki köszöntőjében elismeréssel szólt fesztiválunkról.

  Dr. Zentai Tünde néprajzkutató, a Magyar Tudományos Akadémia Doktor nagyszerű előadást tartott „Drávaszög örök értékei” címmel.

  A kulturális műsorban fellépett Rózsa Bernadett, Buti Bernadett, Pintérné Lázok Orsolya valamint a siklósi Dolce Hegedűegyüttes Zavagyákné Dolgos Éva vezetésével.

  A második napon szeptember 15-én szintén Nagytótfaluban kezdetét vette a drávaszögi szüret és folklórnap, fesztiválunk talán leglátványosabb programja A szüret fergeteges hangulatát a harkányi Harka Népdalkör lelkes tagjai és vezetőjük, Vanyur Sándor biztosították.

  A délutáni kolklór műsor a résztvevő néptánccsoportok, zenekarok és a siklósi Hagyományőrző Egyesület lovasainak színes felvonulásával vette kezdetét Nagytótfalu utcáin, majd a rendezvénytéren hazai és horvátországi amatőr művészeti csoportok fellépésével folytatódott. A rendezvénytéren fellépett Magyarországról a harkányi Harka Néptánccsoport, a nagyharsányi Szársomlyó Néptánccsoport, a kisharsányi Őszi Rózsa Nyugdíjasklub Néptánccsoportja, a vokányi Nemzetiségi Néptáncegyüttes, a kásádi Dola Sokac Néptánccsoport.

  Horvátországból a Csáki Betyárok Fúvószenekar és Tánccsoport, a várdaróci Magyar Kultúregyesület Menyecske Tánccsoportja, a dárdai Diófa Ifjúsági Tánccsoport, az újbezdáni Hagyományőrző Egyesület tánccsoportja, valamint a pélmonostori Talicska Néptánccsoport voltak a fellépő vendégeink.

  A második nap az újbezdáni asszonyok által készített finom vacsorával jó hangulatban ért véget.

  A harmadik napon szeptember 16-án vasárnap délelőtt a kisharsányi református templomban ökumenikus istentiszteletet tartottunk, ahol Hampel Réka Nagyharsány-Kisharsány-Nagytótfalu társegyházközségek református lelkészének szolgálata mellett Szenn Péter a Horvátországi Magyar Református Kálvini Egyház püspöke hirdette az igét.

  Az istentisztelet keretében fellépettt a magyarbólyi református gyülekezet kórusa, a kiskőszegi Magyar Kultúregyesület Kórusa, a barcsi Bárdos Lajos Vegyeskar, valamint a kisharsányi református gyülekezet énekkara is.

  Vasárnap délután a siklósi református templomban egyházi kórustalálkozót szerveztünk, ahol külső- és belső Drávaszög 10 kórusa lépett fel.

  A fellépő kórusok a siklósi Tenkes Vegyeskar, a pécsi Református Kollégium Kórusa, a pécsi Pius Templom Kórusa, a barcsi Bárdos Lajos Vegyeskar, a szentlászlói Rozmaring Egyesület, a kórógyi Ady Endre Művelődési Egyesület, a laskói Alsófalui Vegyeskar, a kiskőszegi Magyar Kultúrgyesület kórusa, a vörösmarti József Attila Kultúregyesület Kórusa és az Eszék-Rétfalu Népkör Magyar Kultúregyesület voltak.

  Szeptember 22-én Beremenden a Drávaszögi Magyarok Fesztiválja történetében első alkalommal rendeztük meg a drávaszögi paprikavásárt. A vásári hangulatról a meghívott kultúrcsoportokon kívül a Balassagyarmatról érkező Garagulya Vásári Gólyalábas Komédiások gondoskodtak.

  A fesztiváli programsorozatunk Magyarországon szeptember 29-én Drávaszabolcson a Kormorán Együttes nagy sikerű koncertjével zárult.

  Horvátországban szeptember 26-án került sor a nemzetközi néptáncgálára.Fentiekben a fesztiválról készített rövid ismertetőmből remélhetőleg kitűnik, hogy ebben az évben is sikerült színes programokkal megajándékozni a résztvevőket annak ellenére, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan elutasították a NEA által kiírt pályázati kiírásra benyújtott pályázatunkat pénzforrás hiányára való hivatkozással. Szintén nem kaptunk semmiféle támogatást a Baranya Megyei Közgyűléshez küldött támogatási igényünkre sem. Fesztiválunk sikeres lebonyolításához viszont anyagi segítséget nyújtottak az alábbi önkormányzatok: Nagytótfalu, Kisharsány, Nagyharsány, Beremend, Kistapolca, Old, Egyházasharaszti, Alsószentmárton, Matty, Siklós, Harkány, Csarnóta, Bisse, Garé, és Szava, akiknek a rendezvény sikeres megrendezéséhez nyújtott segítségükért ezúton is köszöntet mondunk, csak úgy mint a kisharsányi és siklósi református egyház tagjainak és lelkipásztorainak, akik természetbeni adományaikkal támogattak bennünket, csakúgy mint az a számtalan vállalkozó, akik természetbeni adományukkal szponzorálták fesztiválunkat.

  Végezetül, de nem utolsó sorban köszönet és elismerés illeti egyesületünk tagságát, akik lelkiismeretes munkával segítettek a fesztivál szervezésében is sikeres lebonyolításában.

  Vastag Judit

  elnök

 • Idősek Karácsonya 2017.

  A karácsony előtti utolsó héten december 14-én az elmúlt évekhez hasonlóan a térség idősek otthonai lakóinak szervezett karácsonyváró ünnepséget a „Fontos Vagy Nekünk” Egyesület a siklósi Őrsi Ferenc Művelődési Központban, készülve az év legnagyobb ünnepére. Az egyesület ezzel az ünnepséggel immár ötödik éve próbált egy kis fénysugarat ajándékozni a meghívott több mint 120 idős ember számára.

  A szervezők az ünnepségre meghívták azoknak a nyugdíjas kluboknak, egyesületeknek a tagjait is, akik év közben segítik az egyesület munkáját.

  A vendégek az egyesület tagjai által készített finom sütemények elfogyasztása, valamint a karácsonyi csomagok kiosztása előtt színvonalas műsort tekinthettek meg, melyek még bensőségesebbé tették az ünnepvárás csodáját.

  Az egyesület részéről Németh Sára ünnepi köszöntőjét követően a színpadon az Egyházasharaszti Általános Iskola, a siklósi Táncsics Mihály Gimnázium tanulói, valamint a szigetvári Kapronczai Művészeti Iskola siklósi táncosai szavalatokkal, jelenetekkel, énekkel és tánccal idézték meg a karácsonyi hangulatot.

  A műsort követően a meghívottak együtt énekeltek szép karácsonyi énekeket.

  Vastag Judit

  elnök

 • IV. Drávaszögi Magyarok Fesztiválja

  A „Fontos Vagy Nekünk” Egyesület Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár által hozott támogatási döntés alapján az Emberi Erőforrások Minisztériumától 1.000.000Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült a IV. Drávaszögi Magyarok Fesztiválja programjainak megvalósítására.

  Az egy hetes egy hetes rendezvény programjait fenti támogatáson kívül térségünk lelkes szponzorai is támogatták. A támogatóknak köszönhetően az alábbi színes programot tudtuk biztosítani az érdeklődők számára:

  1./ A fesztivál nyitó ünnepségére 2017. szeptember 15-én 16 órakor került sor a nagytótfalui Tájház udvarán, ahol Dr. Papp Lajos orvosprofesszor „Hazaszeretet, az ezerarcú Drávaszög” címmel tartott előadást a közel 300 fős hallgatóságnak. A nyitórendezvényt Buti Bernadettnek a pécsi Kodály Zoltán Gimnázium tanulójának, és Lili Milanovics pélmonostori énekeseknek az előadása, valamint Makai Liliána a siklósi Táncsics Mihály Gimnázium tanulójának a szavalata tette még színesebbé.

  Az előadást követően Nagytótfalu műemlék református templomában Faragó Laura énekművész lépett fel „Égre néző lélek, földre néző szem„ című koncertjével, 200 fő résztvevő előtt.

  2./ A fesztivál második napján szeptember 16-án két drávaszögi településen Kistapolcán és Garéban halfogó verseny és a nemzetközi folklor jegyében folytatódott a fesztivál. A vendégek egyrészt a határon inneni Magyarországról, másrészt a szomszédos Horvátországból érkeztek mindkét helyszínre.

  Kistapolcán a magyarországi kistapolcai horgászegyesület látta vendégül az oda érkezett újbezdáni halfogó verseny résztvevőit, miközben a kistapolcai művelődési házban a halászat ősi eszközeinek bemutatójára került sor. A programot a jó hangulatban elfogyasztott közös ebéddel zártuk.

  Garéban a folklór műsorra meghívott és fellépő kulturális csoportok a következők voltak:

  Magyarországról a Magyaregregyi Hagyományőrző Néptánccsoport, Kisharsányi Őszirózsa Nyugdíjas Klub, Szentes Anett és Csontos Réka citerazenészek. Horvátországból a Csáki Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület Fúvószenekara, Újbezdáni Ifjúsági Hagyományőrző Egyesület Tánccsoportja, Kórógyi Ady Endre Művelődési Egyesület Tánccsoportja, Várdaróci Kultúregyesület Tánccsoportja, Csáki Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület Tánccsoportja, Várdaróci Kultúregyesület Menyecske Tánccsoportja, Dárdai Magyar Kultúregyesület Diófa Tánccsoportja.

  A folklór nap délután 14 órakor a szereplők színes felvonulásával, menettáncával a település utcáit bejárva vette kezdetét, majd a fellépők a sportpályán felállított színpadon folytatták bemutatóikat a közel 500 fős nézősereg nagy elégedettségére. A rendezvény az időközben elkészített helyi ízeket felvonultató közös vacsorával és utcabállal zárult.

  3./ Szeptember 17-én 11 órakor a gordisai református templomban drávaszögi istentiszteletet tartottunk, ahol Szabó Róbert drávaszabolcsi református lelkész és Lankó József alsószentmártoni katolikus plébános hirdette az igét

  Az istentisztelet keretében szolgált a magyarbólyi református gyülekezet kórusa Balogh László Barna lelkész vezetésével, valamint Komjáthy Erzsébet siklósi magánénekes, és Komjáthy Kamilla szintén siklósi hegedűművész. Az istentiszteleten részt vettek Gordisa település lakosain kívül a környező falvakból is az érdeklődők, akiket egy közös ebéden láttunk vendégül az istentiszteletet követően.

  Ugyancsak szeptember 17-én, 15 órakor került sor a siklósi református templomban az egyházi kórusok találkozójára, ahol a zsúfolásig megtelt templomban. Dr. Komlósi Péter siklósi református lelkész és Balázs Csaba Siklós város alpolgármesterének köszöntője után a siklósi református egyház kórusán és Siklós város Tenkes Vegyes Karán, valamint a magyarbólyi református egyház kórusán kívül fellépett a horvátországi Kiskőszeg település József Attila Magyar Kultúregyesület Kórusa, Szentlászló Rozmaring Egyesület Kórusa, Eszék-Rétfalusi Kórus, valamint Vörösmart József Attila Kultúregyesület kórusa.

  A kórusok bemutatkozását a „Fontos Vagy Nekünk” Egyesület által szervezett szeretetvendégség követte.

  4./ Szeptember 18-án 17 órakor a nagyharsányi Helytörténeti Múzeum kiállító termében rendeztük meg annak az egy hétig nyitva tartó kiállításnak a megnyitóját, melynek „Népi értékeink a Drávaszögben” címet adtuk. A kiállítást egyesületünk egyik tagja, a nagyharsányi Helytörténeti Múzeum vezetője nyitotta meg, s ahol a kulturális műsort a Pécsi Református Kollégium Nagyharsányi Általános Iskolájának tanulói adták.

  5./ Szeptember 23-án fesztiválunkkal átléptük az országhatárt. A horvátországi drávaszögben Pélmonostoron délután 15 órakor kezdődött az a kézimunkaműhely, ahol Polgár Zsuzsanna pécsi hímző vezetésével drávaszögi motívumok készítésébe nyerhettek betekintést az egybegyűltek nagy érdeklődés mellett. Este 18 órakor a pélmonostori Magyar Házban Drávaszög kézimunkáiból nyílt meg az egy hétig tartó kiállítás.

  6./ A IV. Drávaszögi Magyarok Fesztiválja szeptember 30-án a horvátországi Vörösmarton az úgynevezett „Bormaraton”-nal zárult, ahol az egész napot betöltő kulturális, főként folklór műsorok mellett a több száz résztvevő a finom borokon kívül megkóstolhatta a Drávaszög jellemző gasztronómiai ételkínálatát is.

  Térségünkből Magyarországról a siklósi Ifjúsági és Koncert Fúvószenekar, a nagyharsányi Szársomlyó Néptánccsoport és Buti Bernadett diósviszlói népdalénekes lépett fel a záró rendezvényen.

  A több száz magyar résztvevő mellett egyesületünk tagsága egy 30 fős külön autóbusszal érkezett a rendezvényre.

  Rendezvényeinkre a széles körű reklámnak köszönhetően /plakátok, meghívók, facebook, sajtóban megjelent tudósítások, helyi médiák hatására/ a megvalósítás helyszíneinek és a környező falvaknak, városoknak lakosain kívül sok vendég érkezett távolabbi településekről, sőt a határon túlról is. Nagy örömünkre szolgált, hogy rendezvényeinken nagyon sok fiatal is megjelent, ami azt bizonyítja, hogy a fiatalok érdeklődése a népi hagyományok, nép értékek iránt említésre méltó.

  Vastag Judit

  a „ Fontos Vagy Nekünk” Egyesület

  elnöke

 • "Sztárai nyomdokán - Reformáció a Drávaszögben" című rendezvénysorozat

  A „Fontos Vagy Nekünk” Egyesület mint főszervező a horvátországi Haraszti település Dózsa György Magyar Kultúregyesület társszervezővel közösen a Nemzeti Együttműködési Alap Nemzeti összetartozás kollégiumától Sztárai nyomdokán- Reformáció a Drávaszögben című pályázatára 600.000Ft összegű támogatásban részesült.

  A rendezvénysorozat programjai 2017. május 21-től szeptember 31-ig tartottak az alábbiak szerint:

  1./ A Reformáció 500 éves évfordulójának tiszteletére szervezett rendezvénysorozat nyitó ünnepségére 2017. május 21-én 15 órakor került sor a siklósi református templomban. A zsúfolásig megtelt templomban az ünnepi köszöntőt Dr. Hoppál Péter az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára tartotta. Ezt követően a Debreceni Református Kollégium kántusa adott ünnepi koncertet Berkesi Sándor és Dr. Arany János karnagyok vezényletével.

  Az ünnepséget a siklósi Sztárai Mihály református iskolában szeretetvendégséggel zártuk.

  2./ A 2017 május 21-i siklósi református templomban tartott ünnepséget követően „Öreg templomok, kis gyülekezetek” címmel folytatódott a Reformációt megidéző ünnepségsorozat Magyarországon június 3-án Magyarbólyban és Beremenden, melyen Balogh László Barna a vendéglátó gyülekezet lelkészének köszöntőjét követően Szenn Péter a horvátországi Haraszti település református gyülekezetének lelkésze tartott előadást a Reformációról és annak hatásáról a Drávaszögben. A Haraszti református egyház énekkara Sztárai énekeket adott elő.

  Június 11-én Túronyban a református templomban Hanvay Zoltán helyi lelkész köszöntötte a résztvevőket, majd Dr. Komlósi Péter siklósi református lelkész előadását követően fellépett a horvátországi Kórógy település református gyülekezetének kórusa.

  Június 18-án Drávaszabolcson Szabó Róbert köszöntője után Dr. Peterdi Dániel nyugalmazott esperes tartott előadást, majd Haraszti település református gyülekezeti kórusának fellépésével zárult az együttlét.

  Június 24-én Nagyharsányban és Oldon Hampel Réka és Balogh László Barna nyitóbeszéde után Szenn Péter a horvátországi Haraszti református gyülekezetének lelkésze tartott ismételten előadást. Az előadást Kátai Zoltán énekmondó műsora követte. Augusztus 6-án Balogh László Barna helyettes lelkész köszöntője után Egyházasharasztiban Szenn Péter református lelkész előadásával és a Haraszti gyülekezet kórusának fellépésével tartottuk meg az ünnepséget.

  Október 7-én átlépve az országhatárt a horvátországi Kopács és Sepse településeken folytatódott sorozatunk. Az előadást mindkét templomban Dr. Komlósi Péter siklósi református lelkész tartotta. Ezeken az alkalmakor a siklósi református gyülekezet kórusa szolgált.

  Ugyancsak október 7-én Harasztiban és Kórógyon tartottuk meg ünnepségeinket. Az előadást mindkét helyen Hanvayné Országh Krisztina hitoktató tartotta, majd ezt követően Komjáthy Erzsébet siklósi magánénekes és Komjáthy Kamilla siklósi hegedűművész egyházi énekeke, illetve egyházi zenét adtak elő.

  Valamennyi helyszínen az ünnepségek időpontjában bemutattuk azt a fotókiállítást, melyet külső-és belső Drávaszög református templomairól készítettünk erre a rendezvénysorozatra (36 református templomról készített fotó), s amelyek 1 hétig megtekinthetőek voltak fenti templomokban.

  Az ünnepségek mindenütt szeretetvendégséggel zárultak, ahol igen bensőséges beszélgetésekre és új ismeretségek kialakítására volt lehetőségük a jelenlévőknek.

  3./ Július 15-én vette kezdetét az a drávaszögi futás, melyet aztán heti rendszerességgel rendeztünk meg lelkes önkéntes futók közreműködésével azokon a településeken, ahol Sztárai Mihály gyalog tette meg az utat, hirdetve az evangéliumot. A futásban résztvevő 14 futó záró futására szeptember 9-én került sor. A futáson résztvevő magyarországi és horvátországi futók Beremendről indulva Nagyharsány, Kisharsány és Nagytótfalu érintésével a siklósi Vár történelmi falai között vehették át a részükre rendezett ünnepséget az elismerő okleveleket és érmeket. A futók az emlékfutás alkalmával összesen 140 km-es távot tettek meg.

  4./ Szeptember 23-án a siklósi Vár kongresszusi termében tartottuk azt a tudományos konferenciát, melyen 60 fő érdeklődő jelent meg. A konferencia témái a mellékelt meghívóban találhatók.

  5./ Október 14-én a Pécsi Református Kollégium Nagyharsányi Általános Iskolájában tartottuk az a vers és zsoltáréneklési versenyt, melyen a magyarországi diákokon kívül Horvátország magyarlakta településeiről is érkeztek résztvevők. Nevezetesen: Bellyéről, Laskóról, Kórógyról, Harasztiból.

  6./ Rendezvénysorozatunkat október 22-én Horvátországban Harasztiban a református templomban zártuk, ahol az igét Dr. Füsti-Molnár Szilveszter a Sárospataki Református Teológiai Akadémia rektora hirdette, s ahol szolgált még Szenn Péter helyi, valamint Balogh László Barna a magyarországi Magyarbóly református lelkésze is.

  Az ünnepség keretében fellépett a Pécsi Református Kollégium Kórusa, valamint a kórógyi, a szentlászlói, a laskói, és az Eszék rétfalui református gyülekezeti kórus is.

  Vastag Judit

  a „ Fontos Vagy Nekünk” Egyesület

  elnöke

 • Gyermeknap Harkányban 2017

  Egyesületünk fennállása óta /2012-ban alakultunk/, ebben az évben ötödik alkalommal rendezte meg május hónapban térségi gyermeknapját.

  A rendezvény helyszíne ezúttal Harkány város volt, ahova az elmúlt évekhez hasonlóan 200, elsősorban szociálisan hátrányos helyzetű gyermeket hívtunk meg.

  A rendezvény szervezésében ismét komoly segítséget jelentettek számunkra a térség általános iskolái, akiknek ajánlása alapján történt a meghívott gyermekek kiválasztása.

  A rendezvényen a következő iskolák vettek részt: Harkány, Siklós Szent Imre Katolikus Iskola, Nagyharsány, Villány, Magyarbóly, Siklósnagyfalu, Egyházasharaszti.

  Sajnáltuk, hogy a siklósi Sztárai Mihály Református Iskola, a Vokányi Általános Iskola, valamint az Újpetrei Általános Iskola nem tudott csatlakozni rendezvényünkhöz, mivel nekik már korábban szervezett iskolai programjaik voltak erre a napra. Ezek az iskolák is egyébként eddig minden évben szívesen vettek részt rendezvényünkön. Őszintén sajnáljuk, hogy a térségben még mindig vannak általános iskolák, akik a szombati munkaszüneti napra, vagy éppen a gyermekek szállításának megoldhatatlanságára hivatkozva visszautasítják meghívásunkat, megfosztva ezzel a gyermekeket egy remek hangulatú rendezvényen való részvételtől.

  A gyermeknapra meghívtuk a szomszédos horvátországi Drávaszög magyar lakta településeinek gyermekeit is, akik szintén nagyon jól érezték magukat körünkben.

  A gyermekek részére szórakoztató programokat állítottunk össze, mely a harkányi általános iskola pedagógusa Borosné Jandura Ivett által levezényelt reggeli tornát és reggelit követően a következőkből állt:

  - Kanász Imre tagtársunk közreműködésével egy nagyon izgalmas versenyjáték lebonyolítása.

  - Ezt követően Maurer Patrik nagyharsányi néptánc oktatóval kezdetét vette a vidám táncház.

  - A siklósi tűzoltók bemutatója szintén nagy sikert aratott a gyermekek körében, csakúgy, mint Ganyu Ramóna tagtársunk által megvalósított kézimunka foglalkozások.

  A reggeli elkészítésében csakúgy, mint a rendezvény egyéb munkálatainak lebonyolításában melyhez az alapanyagot a Beremendi Gondozási Központ, a Gordisai Szociális Szövetkezet, a siklósi Vlaics Zöldségbolt biztosította, komoly segítséget nyújtottak még következő tagtársaink: Németh Józsefné egyesületünk alelnöke, Horváth Ildikó, Erdősi Lászlóné, Fekete Jánosné, Keszei Judit, Varnyu Eleonóra, Lazanov Anna, Martin Melinda, Hitre Ágnes, Benedek Sándor egyesületi tagjaink.

  Külön köszönet illeti Kecskeméthy Pált, Harkány város alpolgármesterét, Herendi Ferencet, a Harkányi Művelődési Ház Vezetőjét, akik a finom ebédet elkészítették részünkre.

  Köszönet illeti a Harkányi Sportcsarnok munkatársait, akik szintén hozzá járultak rendezvényünk sikeréhez.

  Végezetül, de nem utolsósorban köszönettel tartozunk Harkány város önkormányzatának, akik az ebéd költségeit biztosították.

  A gyermeknapi rendezvényt a jövőben is meg szeretnénk szervezni a térség egy másik helyszínén.

  Vastag Judit

  elnök

 • Idősek Karácsonya 2016.

  Egyesületünk 2016. decemberében karácsonyhoz közeledve a Siklósi Őrsi Ferenc Művelődési Központban 200 idős embert látott vendégül, ahova a térség Idősek Otthonainak lakóit, és nyugdíjas klubok tagjait hívtunk meg.

  A karácsonyváró ünnepségen Németh Sára egyesületünk elnökségi tagja, köszöntötte az egybegyűlteket, majd Püspöki Panna a Siklósi Sztárai Mihály református iskola tanulója fuvola előadása következett.

  Az ünnep bensőséges ökumenikus /református és katolikus/ áhítattal folytatódott.

  A Siklósi Táncsics Mihály Gimnázium tanulói részéről előadott „Kis gyufaárus lány” c. színdarab is nagy tetszést váltott ki a jelenlévők körében.

  A műsor zárásaként Kovács Károly előadóművész karácsonyi dallamokkal szórakoztatta a jelenlévőket.

  Meghívott vendégeinket karácsonyi csomagokkal ajándékoztuk meg.

  Az ajándékok, illetve a délutáni vendéglátás megszervezésében és lebonyolításában a lelkes tagságunkon kívül köszönettel tartozunk Balázs Csaba Siklós város alpolgármesterének, az adományozóknak úgy, mint a Magyar Máltai Szeretet Szolgálat Pécsi Csoportjának, a siklósi TESCO –nak a Siklósi Könyvtárnak, a Beremendi Idősek Otthonának, a Beremendi TV-nek.

  Vastag Judit

  elnök

 • III. Drávaszögi Magyarok Fesztiválja

  A 2016-os évben a „Fontos Vagy Nekünk” Egyesület immár harmadik alkalommal rendezte meg a már tradíciónak számító Drávaszögi Magyarok Fesztiválját.

  Az elmúlt évek sikerei után, kiemelten a 2015-ös évben a II. fesztiválunk keretein belül megrendezett „drávaszögi lakodalmas”-t, mely több erez résztvevőt vonzott, úgy gondoltuk, hogy ezt már nem tudjuk felülmúlni.

  Tévedtünk, tudtuk!

  A III. Drávaszögi fesztivál megrendezéséhez nagy lelkesedéssel, de a kimenetel sikerét illetően kevés reménnyel álltunk neki.

  A NEA által meghirdetett pályázati kiírásra benyújtott pályázatunkat, melyből a rendezvény költségeit szerettük volna fedezni pénzforrás hiánya miatt elutasították.

  A jó ügyért tenni akaró tagságunk azonban nem adta fel, s szponzorok és az érintett önkormányzatok megkeresésével nekiálltunk a szervezésnek.

  Szakítva az előző két év hagyományával, rendezvényünkkel átléptük az országhatárt is, s az úgynevezett belső-Drávaszög településeire is vittünk programokat.

  A horvátországi Drávaszögben a nyitó ünnepségre augusztus 27-én Laskón a templom téren került sor, ahol a Siklósi Ifjúsági Koncert és Fúvószenekar is fellépett.

  A vendégeket a társrendező Horvátországi Magyar Egyesületek Szövetsége nevében Juhász Sándor elnök, országgyűlési képviselő, míg a főrendező a magyarországi „Fontos Vagy Nekünk” Egyesület nevében Vastag Judit elnök köszöntötte. A rendezvény a horvátországiak által készített szíves vendéglátással zárult.

  Ezen a rendezvényen egyesületünk 36 fővel képviseltette magát, de többen vendégeink voltak Magyarországról olyanok is, akik nem tartoznak egyesületünkhöz.

  Szeptember 17-én Darázson folytatódott a határon túli rendezvénysorozat. A darázsi Jézus Szíve Katolikus Templomban a siklósi Dolce hegedűegyüttes adott nagyon nagy tetszést kiváltó színvonalas műsort. A műsor után itt is szíves vendéglátásban volt részünk.

  Mindkét fellépő együttes jótékony jelleggel ingyen vállalta a fellépést. A szereplők és a kísérők utaztatását szponzorokól Horváth Csongor magánvállalkozó, a pécsi Autopark Kft, a Nagytótfalui Önkormányzat és a Nagyharsányi Önkormányzat segítségével tudtuk megoldani. Nekik köszönhetjük, hogy egyesületünk részéről a horvátországi fellépéseket megelőzően egy nagyon tartalmas eszéki kiránduláson is részt vehettünk.

  A III. Drávaszögi Magyarok Fesztiválja magyarországi nyitó ünnepségét szeptember 16-án Nagytótfaluban tartottuk.

  A nyitó ünnepségen, melyen térségünk országgyűlési képviselője Dr. Hargitai János is tiszteletét tette Raposa Attila Nagytótfalu polgármesterének köszöntője után „Drávaszög régen és ma” címmel Dr. Burján István a pécsi Janus Pannonius Múzeum Néprajzi Osztályának Vezetője tartott előadást a tájház udvarán.

  Nyitóünnepségünkön fellépett még Völdi Izabella népdalénekes, Pintérné Lázok Orsolya népmesemondó, valamint a nagyharsányi Szársomlyó Néptánccsoport is.

  A tájházban megtekinthető volt a drávaszögi református templomokról készült képkiállítás is.

  A nyitó nap este a nagytótfalui református templomban Varnus Xavér világhírű orgonaművész orgonahangversenyével zárult.

  A fesztivál szeptember 17-én Siklósnagyfaluban a nemzetközi néptánc gálával folytatódott, mely kiemelkedő esemény volt a kis drávaszögi falvacska életében. A település rendezvényterét és utcáit ezen a napon a tánc, a zene, az ének, az ünnepi hangulat töltötte be.

  Országgyűlési képviselőnk dr. Hargítai János nevében munkatársa, Huth Árpád tisztelte meg jelenlétével rendezvényünket.

  A település által erre az alkalomra épített színpadon külső-és belső Drávaszöget képviselő produkciók bemutatására került sor.

  Kosztics József polgármester köszöntője után kezdetét vette az együttesek bemutatkozása.

  Fellépő együttesek voltak Horvátországból:

  Csáki Betyárok Fúvószenekar, Talicska Néptánccsoport Pélmonostorról, Ady Endre Magyar Kultúregyesület Néptánccsoportja Kórógyról, és az Ifjúsági Hagyományőrző Egyesület Néptánccsoportja Újbezdánból.

  Magyarországról:

  Petrovics Barbara szólóénekes Siklósnagyfaluból, a Nyitott Ház Tanoda tánccsoportja Gilvánfáról, a Khelipeske Rom Roma Tánccsoport Berkesdről, a Német Nemzetiségi Néptáncegyüttes Gyermekcsoportja Vokányból.

  A siklósnagyfalui rendezvény zárásaként a helyi önkormányzat a fellépő szereplőket és vendégeket nem mindennapi vendéglátásban részesítette csakúgy, mint az előző évben tette azt a nagytótfalui önkormányzat a gordisai szociális szövetkezettel közösen.

  A fesztivál harmadik napján szeptember 18-án Szaván ökumenikus istentiszteletre került sor, ahol Hanvai Zoltán turonyi református lelkész és Ronta László harkányi római katolikus plébános hirdették az igét.

  Az istentisztelet keretein belül fellépett a Magyarbólyi Református Gyülekezet Énekkara, a Kiskőszegi Magyar Kultúregyesület kórusa és Komjáthy Erzsébet siklósi magánénekes is.

  Az istentiszteletet követően Szava község önkormányzata látta vendégül a fellépőket és a meghívott vendégeket. Az ebédet megelőzően a szavai óvoda óvodásai szórakoztatták a résztvevőket.

  Ugyancsak szeptember 18-án délután a siklósi református templomban templomi énekkarok és egyházi zenét éneklő világi kórusok találkoztak. A vendégeket Dr. Komlósí Péter siklósi református lelkész köszöntötte.

  Résztvevő kórusok voltak Magyarországról:

  Siklósi Református Gyülekezet Kórusa, Siklósi Tenkes Vegyeskar, Pécsi Református Kollégium Kórusa, Pécsi Pius Templom Kórusa

  Horvátországból:

  Magyar Kultúregyesület Kórusa Kiskőszeg, József Attila Kultúregyesület Női Kara, Vörösmart, Rozmaring Egyesület Kórusa Szentlászló.

  A fellépők itt is teljesen ingyen vállalták a fellépést. A fellépők utaztatásában nagy segítségünkre voltak a környező önkormányzatok, úgymint Nagytótfalu, Kisharsány, Nagyharsány, Egyházasharaszti, Siklósnagyfalu és a siklósi Sztárai Mihály református iskola, akik falubuszaikat, illetve az iskolabuszt bérmentesen rendelkezésünkre bocsátották.

  Szeptember 19-én a fesztivál keretein belül elkezdődött a kiállítások sorozata.

  Nagyharsányban 19-én volt az egyháztörténeti kiállítás ünnepélyes megnyitója. A kiállításon bemutatásra kerültek írásos emlékek- bibliák, zsoltárok, imakönyvek, ötvösművészeti remekek, klenódiumok, melyeket Drávaszög egyes településeinek gyülekezeteitől, illetve magángyűjteményekből kaptunk kölcsön. A kiállítást Bóka András nyugalmazott református esperes nyitotta meg.

  Szeptember 20-án Harkányban megnyitottuk azt az építészeti kiállítást, melyen a pusztulásnak indult építészeti népi értékek, lakóépületek, górék, hombárok, csűrök képeit tártuk az érdeklődők elé, s amelyeknek megőrzése az utókor számára fontos feladatunk.

  A kiállítást Dr. Kondor Tamás a Pécsi Tudományegyetem Építészeti és Várostervezési Tanszékének docense nyitotta meg.

  Szeptember 21-én rendeztük meg a drávaszögi kézimunkákból készült kiállítás nyitó ünnepségét Beremenden az iskolai és közművelődési könyvtárban, ahol a drávaszögi ősök kézimunkáiban gyönyörködhettek az érdeklődők. A kiállítást itt Sipos Zsivics Tünde a pélmonostori Baranyai Júlia Népfőiskola igazgatója nyitotta meg.

  A kiállítások valamennyi helyszínen szeptember 30-ig tartottak nyitva, s ezzel zárult a III. Drávaszögi Magyarok Fesztiválja.

  A fesztivál végeztével a résztvevők részéről megnyilvánuló kedvező visszhangok és saját megítélésünk szerint is nem kis büszkeséggel nyugtázhattuk, hogy ismét egy nagyon színvonalas rendezvénysorozat lebonyolítását tudhatunk magunkénak.

  Bár a programokkal egyidőben a helyszíneken szponzoraink nevét feltüntettük, e helyen is szeretnénk köszönetet mondani valamennyi támogatónknak és lelkes tagságunknak, akik e nagyszerű rendezvényünkben kivették részüket.

  Bár a rengeteg szervező munka és a programok lebonyolítása is nagyon sok energiát követelt tagságunkból, a fáradságot kipihenve valamennyien tudtuk, hogy jövőre a IV. Drávaszögi Fesztivál megrendezése részünkről természetes feladatunk lesz.

  2016. október 1.

  Vastag Judit

  elnök

 • Térségi Gyermeknap Magyarbólyban 2016.

  Egyesületünk mint eddig minden évben idén is megszervezte a térségi gyermeknapot, melyre 200, elsősorban szociálisan hátrányos helyzetű gyermekeket hívtunk meg a térségünk általános iskoláiból. Külön kedves volt számunkra, hogy Horvátországból is részt vettek gyermeknapunkon.

  Nagy örömünkre az általános iskolák elfogadták meghívásunkat, s a lelkes pedagógusok kíséretében érkeztek a gyermekek a helyszínre, a magyarbólyi focipályára. A gyermeknapra június 4-én szombaton, tehát munkaszüneti napon került sor, ezért a pedagógusok önzetlen munkáját külön nagyra értékeljük.

  Sajnos még mindig vannak iskolák /szerencsére számuk elenyésző/, aki meghívásunkat évről-évre nem fogadják el.

  A 2016. évi gyermeknapunk közös tornával kezdődött, mely megalapozta a vidám hangulatot. A közös tornát A Harkányi Általános Iskola pedagógusa Koza Zoltánné vezényelte.

  A reggeli torna után asztalhoz ültek a gyerekek és elfogyasztották a közben elkészült virslis reggelit.

  Ezt követően egyesületünk részéről Kern Jánosné és Mészárosné Bakán Anita irányításával sorjátékokban vehettek részt a gyermekek.

  Közben az árnyat adó fák alatt lehetőséget biztosítottunk arra, hogy akinek kedve volt kipróbálhatta kézügyességét Horváthné Horváth Ildikó, Kern Jánosné, Mészárosné Bakán Anita és Németh Sára közreműködésével.

  Az idő előrehaladtával megérkeztek Siklósról a tűzoltók , akik az érdeklődő gyermekeknek megmutatták a tűzoltó autó belsejét is. Nagy sikert aratott a tűzoltás szemléltetése.

  Dél felé közeledve eljött közénk Maurer Patrik a Nagyharsányi Szársomlyó Néptánccsoport Vezetője, aki táncházat tartott a résztvevőknek.

  Sajnos a tánc közben beborult felettünk az ég, s egy nagy eső vetett véget a jó hangulatú táncháznak. A gyermekek kedvét azonban ez nem szegte , őket a pedagógusok kíséretében ebédre invitáltunk a magyarbólyi művelődési házba.

  A Keszei Gyula, Keszei Judit, Külgusz Erzsébet és Bálint Tamásné tagtársaink által elkészített tarhonyás lecsó ebéd nagy sikert aratott.

  Köszönet illeti a pedagógusokon kívül a gyermeknap lebonyolításában a fentebb már említett tagtársainkon kívül a többi segítő tagtársunkat: Németh Józsefnét, Lazavov Annát, Erdősi Lászlónét, Kurucz Krisztinát, Stangl Ramónát, Pávics Jánost, Kanász Imrét, és Hitre Ágnest is.

  Nem utolsósorban köszönettel tartozunk Magyarbóly Polgármesterének, aki anyagi és természetbeni támogatást nyújtott egyesületünk részére, hozzá járulva ezzel, hogy ismét mosolyt varázsolhattunk sok kis gyermek arcára.

  Köszönjük a siklósi tűzoltók, Maurer Patrik, Boros Tibor Magyarbóly alpolgármesterének közreműködését is.

  Vastag Judit

  elnök

 • 2014. március 20-22.: Harkány, Művelődési Ház: Egészségnapok 2014

  Egészségnapok
 • Elnökváltozás

  Egyesületünk 2013.december 9-én napján tartott közgyűlésén a tagság a korábbi elnököt Kern Jánosnét visszahívta, s helyette Vastag Juditot az egyesület korábbi alelnökét választotta meg az egyesület új elnökévé. Az elnökváltást  a korábbi elnök munkakör változása tette szükségessé.

 • A Fontos Vagy Nekünk Egyesület 2014. évi munkaterve

  A „ Fontos Vagy Nekünk” Egyesület 2014. évi munkatervét ebben az évben is az egyesület alapszabályában meghatározott főbb célkitűzések figyelembe vételével készítettük el.

  Míg a 2013-as évben, mint újonnan alakult civil szervezet, egyesületünk működésének stabilizálását és a további működés erősítését határoztuk meg fő feladataink között, addig a 2014-es évben az elnökség és a tagság aktív közreműködésére számítva már a működés minőségének javítását, valamint a működés hatékonyságának növelését tűztük ki mint végrehajtandó feladatokat.

  Ennek érdekében  2014.  évben munkatervben rögzített feladataink az alábbiak lesznek.

  l./  Egyesületünkben folyó munka színvonalának emelése, tevékenységek szabályozásán keresztül a végrehajtandó feladatok meghatározása akár az egyesületi tagok személyes kapcsolatainak igénybevételével.

       Felelős: Vastag Judit elnök

                       Németh Józsefné alelnök

                       Tésenyi Róbertné alelnök

  2./  A szervezett tevékenység  érdekében az év folyamán az alapszabályban meghatározottak szerint az Elnökség üléseit szükség szerint, de legalább félévenként tartjuk. A 2014-es évben  első elnökségi  ülésünk  időpontját január hónapban tervezzük.

      2014-ben 2 közgyűlés megtartását tervezzük / január és november hónapokban. A közgyűlés döntései, állásfoglalásai határozzák majd meg ez évi feladatainkat és működésünket.

      Üléseink napirendi pontjai az egyesület életével, működésével kapcsolatos témák lesznek.

         Felelős: Vastag Judit elnök

  3./  Szociális segítőmunkánkat más társszervezetekkel történő kapcsolatfelvétellel szorgalmazzuk.

         Felelős: Vastag Judit elnök

                        Németh Józsefné alelnök

                        Kern Jánosné alelnök

  4./  Szociális segítő munkánkat más társszervezetekkel történő kapcsolatfelvétellel tovább erősítjük.

         Felelős: Vastag Judit elnök

                        Németh Józsefné alelnök

                        Kern Jánosné alelnök

  5./  Ismeretterjesztő előadásokat, bemutatókat szervezünk bonyolítunk le a meglévő lehetőségeink kihasználásával.

        Egészségügyi, kulturális, szociális témakörben az alábbi rendezvényeket tervezzük:

  I./  2014.március hónapban” egészséghét” címmel egészségmegőrzéssel, betegségmegelőzéssel kapcsolatos előadásokat, gyakorlati bemutatókat és     szűrővizsgálatokat tervezünk Harkányban.

        Felelős: Vastag Judit elnök

                       Németh Józsefné alelnök

  II./.Április hónapban húsvétváró a húsvétot megelőző hét rendezvénysorozatával. A rendezvényeken befolyt pénzösszegeket az elmúlt évihez hasonlóan szintén gyermekek nyári táboroztatására, halmozottan hátrányos helyzetű családok megsegítésére használjuk fel.

        Felelős: Vastag Judit elnök

                       Németh Józsefné alelnök

                       Kern Jánosné alelnök

  III. Összevont gyermeknap megrendezése Siklós-Villány-Beremend-Harkány térségében az egyesület elnöksége  által meghatározott helyszínen.

         Felelős: Vastag Judit elnök

                        Németh Józsefné alelnök

                        Kern Jánosné alelnök

  IV.  Augusztus hónapban Nagytótfaluban „Drávaszögi Magyarok Fesztiválja” címmel 3 napos kulturális rendezvénysorozat.

         Felelős: Vastag Judit elnök

                        Németh Józsefné alelnök

                        Kern Jánosné elnök

  V.  November hónapban az Idősek Hónapján belül a térségben Idősek Napja lebonyolítása.

         Felelős: Vastag Judit elnök

                        Németh Józsefné alelnök

                        Kern Jánosné alelnök

                        Dingó József egyesületi tag

  VI.  December hónapban karácsonyi vásár szervezése, lebonyolítása az egyesületi tagok aktív közreműködésével.

         Az immár tradicionális jellegű karácsonyi rendezvények szervezése a térség szociális felnőtt és gyermekintézményeiben.

           Felelős: Vastag Judit elnök

                          Németh Józsefné alelnök

                           Kern Jánosné alelnök

  Kapcsolatépítés:

  1./ Tovább kívánjuk folytatni a 2013-ban már megkezdett együttműködési tevékenységünket más civil szervezetekkel, önkormányzatokkal, oktatási intézményekkel. Ennek érdekében újabb együttműködési megállapodások megkötését tervezzük.

            Felelős: Vastag Judit elnök

  2./      Az önkormányzatokkal, intézményekkel való kapcsolat elmélyítése érdekében folyamatos tájékoztatást adunk ki, és egyeztetjük tevékenységünket az érdekeltekkel.

            Felelős: Vastag Judit elnök

  3./      Adományok felhasználásával megvalósítjuk a rászorulók támogatását.

            Felelős: Vastag Judit elnök

                            Németh Józsefné alelnök

                             Kern Jánosné elnök

  4./      Széleskörű feladatvállalásunkat széleskörű kapcsolatépítő munkával kívánjuk eredményesebbé tenni.

             Felelős: Vastag Judit elnök

                            Németh Józsefné alelnök

                             Kern Jánosné alelnök

  Fentiek mellett folyamatosan figyelemmel kísérjük a civil szervezetek részére kiírt pályázati lehetőségeket.

  Felelős: Vastag Judit elnök

                 Németh Józsefné alelnök

                  Kern Jánosné alelnök

  Feladatvállalásunk következetes megvalósításával biztosítani szeretnénk az egyesület 2014.évi sikeres működését, melyhez elsősorban szervezetünk tagságának aktív részvételére számítunk.

   

  Nagytótfalu, 2014. január 6.    

   Vastag Judit

     elnök

 • 2014. évi első taggyűlés

  A „Fontos Vagy Nekünk” Egyesület Elnöksége nevében tisztelettel meghívok minden egyesületi tagot 2014. évi évnyitó taggyűlésünkre.

  A taggyűlés  helye:  Villány Rendezvénytér központi épülete /Ady Endre fasor/

  A taggyűlés ideje: 2014.január 18 /szombat/ délelőtt 9 óra

  Felhívom a Tisztelt Tagság figyelmét, ha  a taggyűlésen nem jelenik meg a tagság 50%-a+1 fő, akkor a gyűlés döntésképtelen.

  Amennyiben a gyűlés döntésképtelen, úgy a levezető elnök szünetet rendel el, majd az Alapszabály lehetősége szerint ugyanazon a napon 2014. január 18-án 9.30 órakor összehívja ismét a tagságot.

  Ezen időpontban létszámtól függetlenül a közgyűlés szavazóképes, azaz határozatképes lesz.

  Napirendi pontok:

  l./   Köszöntő-

        Előadó: Vastag Judit elnök

  2./  A 2013. évben végzett egyesületi munkáról beszámoló

         Előadó:-Kern Jánosné alelnök

  3./   Pénzügyi beszámoló

         Előadó: Németh Józsefné alelnök

  4./  A 2014 évi munkaterv megbeszélése

        Nyertes pályázatokról tájékoztató, 2014.évi rendezvények ismertetése

        Egyéb információk

        Előadó: Vastag Judit elnök

  5./  Hozzászólások

  A gyűlésen olyan kérdések kerülnek terítékre többek között, melyek az egyesület 2014 évi működését befolyásolják, ezért a vezetőség számít minden szavazattal bíró tag megjelenésére.

  Kérem, hogy amennyiben az ülésen akadályoztatása miatt valaki nem tud részt venni, azt szíveskedjen jelezni a 06/307891526-os telefonszámon Vastag Judit elnöknél.

  Értesítek továbbá minden egyesületi tagot, hogy a 2014.évi tagdíj összege az elmúlt évihez hasonlóan 5000,-Ft, melyet 2014 március 31-ig be lehet fizetni az egyesület  OTP Bank Siklósi Fiókjánál vezetett folyószámlára, a 11731087-20023663 számú  folyószámlára, valamint a taggyűlés helyszínén 2014 január 18-án személyesen.

  Az elnökség nevében mindenkit szeretettel várunk.

  Nagytótfalu, 2014. január 3.

                                                                    Üdvözlettel:

                                                                                                     Vastag Judit

                                                                                                            elnök

 • Karácsonyi műsor környékbeli Idősek Otthonaiban

  Egyesületünk 2013 decemberében advent utolsó napjaiban az elmúlt évihez hasonlóan karácsonyváró műsorral kedveskedett az idősek otthonai lakóinak Siklóson, Harkányban, Magyarbólyban és Beremenden. A műsort az egyesület tagjai adták elő, valamint közreműködött a Siklósi Táncsics Mihály Gimnázium néhány diákja is. Az otthonok lakói a karácsonyi műsort nagy szeretettel fogadták.

  Képek a Fényképgalériában.

 • 2013. évi utolsó taggyűlés

  Egyesületünk 2013. december 9-én tartott közgyűlésén a tagság az egyesület korábbi elnökének Kern Jánosnénak elnöki tisztségről való lemondását elfogadta. A taggyűlés résztvevői egyhangú szavazással új elnöknek Vastag Juditot választották meg. Vastag Judit korábban az egyik alelnöki posztot töltötte be. A jövőben Németh Józsefné alelnök mellett a másik alelnöki tisztséget Kern Jánosné fogja ellátni.

 • Gyermeknap Nagytótfaluban 2013.
 • Taggyűlés

  A 2013. március 2-án megtartott taggyűlésünkön a 33 regisztrált tagból 23 tag volt jelen. Az ülés napirendi pontjai a következők voltak:

  1. Vastag judit levezető elnök üdvözölte az összegyűlteket, felkérte Kern Jánosnét, az egyesület elnökét a taggyűlés megtartására.

  2. Kern Jánosné a második napirendi pontban beszámolt a megalakulás óta (2012. november 9.) eltelt időszakban végzett egyesületi munkáról, majd a harmadik napirendi pontban ismertette az egyesület 2013. évi munkatervét.

  3. Kern Jánosné felkéréssel fordult Németh Józsefnéhez, az egyesület egyik alelnökéhez, hogy ismertesse az egyesület működésével kapcsolatos pénzügyi kérdéseket, döntéseket.

  4. Ezt követően az elnök szavazásra bocsátotta a megalakulást követően elkészült SZMSZ elfogadását.

  5. A jelen lévő tagság az elnök és az alelnökök beszámolóit, valamint az SZMSZ-t egyhangúan elfogadták.

  6. Az ülés utolsó napirendi pontjaként az elnök lehetőséget adott a tagság részére hozzászólásokra, illetve a további működéssel kapcsolatos javaslatok megtételére.


 • Passió

  Passió plakát